Yoga is a way of life

 

Alhoewel ik yoga ben begonnen om wat ruimte in mijn eens zo flexible lijf terug te krijgen, voelde ik het ook vrijwel meteen; yoga is een ‘way of life’, een levenstijl.

Het is meer dan een keer per week op je yogamat gaan staan of zitten en een uur totale ontspanning voelen. Het pad van yoga is het pad van liefde, voor jezelf, voor anderen, voor alles op je heen.
Daarnaast leert yoga je stil te staan bij dat wat belangrijk is in jou leven. Waardoor het gemakkelijker wordt om te leven vanuit jou essentie.

Door yoga als levensstijl te omarmen, maak je een reis naar binnen, waarbij je meer op je gevoel leert te vertrouwen. Het leert je om je volledig over te geven aan het onbekende en alles te accepteren wat er in je leven gebeurt. Yoga gaat over elke dag bewust leven. Het gaat over wat je eet, welke producten je koopt, wat je draagt en hoe je je gedraagt ten opzichte van jezelf en anderen.

De aankomende weken wil ik je meenemen in een stukje yogafilosofie. Ik doe dat aan de hand van het boek ‘Geluk in 8 koppen thee’ van Irene van Gent.
In dit boek neemt ze ons mee door het ‘Achtvoudinge Pad’. Dit pad werd zo’n 2500 jaar geleden opgesteld door de Indiase wijze Patanjali (hij schreef de yoga sutra’s en een deel daarvan noemde hij het Achtvoudige pad). Wijsheden die hij had meegekregen in de tijd dat dit nog mondeling werd overgedragen van leraar op leerling. Patanjali was een van de uitverkorenen die deze wijsheden mocht ontvangen en hij wilde deze beschikbaar maken voor heel veel anderen.
Wijsheden die vandaag de dag nog net zo waar zijn als toen. Echter, deze wijsheden zijn in de vertalingen vaak moeilijk te begrijpen, daarom ben is Irene ze gaan uitdiepen en heeft ze op eenvoudige wijze vertaald in haar boek

Het Achtvoudig pad van yoga is een weg die je kunt volgen om dichterbij jezelf te komen en die je op je eigen manier kunt invullen. Yoga geeft je de ruimte om zelf inhoud te geven aan de theorie. Dat je zelf gaat onderzoeken wat onderwerpen als geweldloosheid, de waarheid spreken, niet stelen, kuisheid en bezitloosheid voor jou betekenen. Of hoe je onderwerpen als reinheid, ontwikkeling, openstaan voor verandering, dankbaarheid en overgave in jouw leven kunt integreren. Je hoeft niet klakkeloos de lessen over te nemen zoals Patanjali ze heeft opgesteld, het doel is juist ze werkbaar te maken in jouw leven en er je eigen mening over te vormen.

Als je het gevoel hebt dat je leven niet in flow is, als je uitdagingen ervaart op het gebied van werk, liefde, financiën, vriendschappen of andere relaties, bekijk je gedrag dan eens aan de hand van het Achtvoudig pad van yoga. Dit brengt je bij de kern van wat voor jou belangrijk is, en hiermee kun jij je leven in een andere richting brengen.

Lees hie verder over het achtvoudig pad en volgende week leg ik de eerste yama verder uit
Wil je alvast meer lezen, hier koop je het boek Geluk in 8 koppen thee.

Namasté,

Linda