Schooltje voor kids op Lombok

In 2016 heb ik Usman ontmoet op een rondreis door Bali en Lombok.

Hij vertelde toen al enthousiast over zijn plannen om een schooltje te beginnen in zijn geboortedorp, Bonjeruk in Centraal Lombok, Indonesie. Onder het motto “Scholing is de toekomst” wil hij dat de lokale kinderen de mogelijkheid krijgen om de engelse taal laten leren. Daarnaast wil hij ook lessen aanbieden in lezen, schrijven, wiskunde, natuurkunde en geschiedenis zodat ze een betere toekomst tegemoet kunnen zien. Zelf zal Usman ook leraar op deze school worden. Tevens is Usman zich bewust van de ernstige vervuiling (plastic) op Bali en Lombok. Om dit probleem aan te pakken wil hij de kinderen hiervan bewust maken zodat zij hier in de toekomst anders mee om zullen gaan.

Quote Usman;
“Actually there are many orphans and children from poor families in my village. I would like to start with some of them according to the room capacity we have… It is always been my dream to give my time, energy and knowledge to my society. We would like to help as many children as possible and contribute to the future of our children here in my village.. My motto is that there should be no obstacles to study. We take away these obstacles and find a way to educate. Something that always motivated me is that these children are very enthusiastic and motivated to study. I can see the potential here is in my village. This is what makes me fight for their education…”

Het doel van dit project is om wezen en arme kinderen uit het dorp en omgeving gratis onderwijs te geven.

Als reisleider kreeg Usman altijd een fooi aan het einde van de reis van de deelnemers. De afgelopen vier jaar heeft hij trouw al dit geld gespaard om uiteindelijk te kunnen starten aan de bouw van zijn schooltje. Het gebouw is 5,5×11 meter groot en gaat uit twee verdiepingen bestaan (zie ook de fotoΒ΄s). Momenteel krijgt Usman hulp van zijn familie en vele medebewoners uit het dorp. Het gebouw wordt van steen gemaakt (westerse stijl). Ook krijgt hij een beetje steun van de lokale overheid.

Zijn plan is om te school te starten met 15 weeskinderen en kinderen van 10 erg arme families uit het dorp en de omgeving. Zij zullen gratis onderwijs krijgen op de school van Usman. De andere kinderen uit het dorp en de omgeving kunnen tegen een kleine vergoeding ook van het onderwijs gebruik maken.

Op dit moment huurt Usman een kleine ruimte waar al les wordt gegeven, een bewijs van Usman’s wilskracht en doorzettingsvermogen.
80% van de school is reeds vanuit zijn eigen middelen bekostigd. Een hele knappe prestatie!! Usman ontbreekt nog het geld om zijn gebouw af te maken en om spullen voor zijn school te kopen; stoelen, een lesbord, twee ventilatoren, boeken, schriften, schrijfmateriaal, een eenvoudige TV en een DVD speler.

Usman is op eigen kracht al heel ver gekomen maar om de laatste stappen te kunnen zetten heeft hij uw hulp nodig.
Daarom heeft mijn mede reiziger Wessel Scheer deze doneeractie opgezet. Ik heb al gestort namens +YOGA, maar ik vraag jou om ook een donatie te doen, zodat hij dit project tot een succes kan maken.

https://www.doneeractie.nl/schooltje-voor-kids-op-lombok/-16248