27 december 2016

Uitleg Lessen

+YOGA is een Yin Yang studio. Bovendien wordt hier functionele yoga gegeven. We werken dus niet met standaard plaatjes van hoe de houding eruit zou moeten zien, maar we op zoek naar hoe de houding voor jou werkt. Ik geef aan waar de houdingen voor dienen en waar je deze zou moeten voelen, wat je zou moeten activeren en wat ontspannen en jij bepaald waar je handen en voeten plaats.


Yin Yoga

in Yoga is één van de zachtere vormen binnen de Yoga. Het is een serie grondoefeningen waarbij we ontspannen blijven.
In de Yin Yoga ligt de focus op het soepel en in conditie houden van bindweefsel en gewrichten. In Yin Yogahoudingen werk je met compressie en stress. Dit zorgt het voor een betere doorbloeding en hydratatie van weefsel in je lichaam en laat op een subtiele manier je energie weer stromen.
In de meer Yang yoga of andere sporten ligt de focus juist op het verstrekken van die spieren, daar werk je aan kracht en balans.

Hoe werkt een les?
Ik ben getraind in de leer van de Amerikaan Paul Grilley. Hij ontdekte dat als je lang en passief in yogahoudingen blijft, dit een diepgaand effect heeft op dieper gelegen weefsel in het lichaam.Om dit veilig en effectief te kunnen doen is het belangrijk om ieders individuele lichaamsbouw te respecteren. Functionele Yoga, dus.. Ik geef aan waar de houdingen voor dient en waar je deze zou moeten voelen. Jij speelt een beetje met de houding, met de positie van je armen en je benen en gaat op deze manier je lichaam beter leren kennen. Als de sensaties te heftig zijn, je niet goed kan ontspannen of wanneer je niet genoeg voelt, werken we met props; zoals yogablokken, dekens en de yogariem. We blijven vervolgens meestal 3 tot 5 minuten ontspanning in de houding. Daarna komen we er voorzichtig uit en voelen we wat het met ons lichaam heeft gedaan.

Elke yogales is een soort ontdekkingsreis in je eigen lichaam. Belangrijk is dat je nooit je best hoeft te doen in de les, je werkt met wat er is die dag.


Yin Yang Yoga

In deYin Yoga ligt de focus op het soepel en in conditie houden van bindweefsel en gewrichten. In Yin Yogahoudingen werk je met compressie en stress. Dit zorgt het voor een betere doorbloeding en hydratatie van weefsel in je lichaam en laat op een subtiele manier je energie weer stromen. 

In de meer Yang yoga of andere sporten ligt de focus juist op het verstrekken van die spieren, daar werk je aan kracht en balans.

In een Yin Yang yogales werken we met beide kwaliteiten doordat actieve, dynamische bewegingen (Yang) afgewisseld worden met verschillende houdingen (Yin) die net als in de Yin lessen, langer aangehouden worden. De Yang in de bewegingen is gericht op de spieren en zorgt voor een krachtig vital lichaam doordat we de energie laten stromen. De Yin houdingen richten zich meer op het dieper liggende bindweefel rondom gewrichten en organen en brengen je in contact met de stilte in jezelf. Zo onstaat er een gezonde balans tussen lichaam en geest.


Hot Yoga

Hot Yoga zijn yoga lessen in een verwarmde zaal van 28-38 graden. Door de warmte zweet je sneller, zeker als beginner. Hierdoor raak je meer afvalstoffen kwijt. De warmte zorgt ervoor dat je bindweefsel en pezen soepeler worden, zodat je dieper in de houding kunt komen en de kans op blessures wordt verkleind.

De Hot Yoga lessen worden gegeven in de Hot Yoga studio van Yogastudio Ouddorp. Deze studio  is verwarmd met infraroodpanelen. Dit is een gezonde manier van verwarmen, goed voor lichaam en geest.